Δηλώσεις Προέδρου ΔΗΣΥ για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας & για τα ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στο ΑΚΕΛ
Κυρ, 05 Μάι 2019

Για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού δήλωσε ότι:

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σήμερα το πρωί έχω επικοινωνήσει τόσο με τον ΓΓ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όσο και με τον υποψήφιο μας για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναμένουμε ξεκάθαρες τοποθετήσεις εκ μέρους της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ομάδας, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα καταδικάζουν τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας».

Για τα ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στο ΑΚΕΛ αναφορικά με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού δήλωσε ότι: 

«Χθες στο Συνέδριό μας υποβάλλαμε συγκεκριμένα ερωτήματα στο ΑΚΕΛ, κι αφού πρώτα ξεκαθαρίσω ότι εμείς στο Δημοκρατικό Συναγερμό, βλέπουμε με σεβασμό τόσο υποψηφιότητες εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας όσο και τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές. Είναι σημαντικό μέσα από έναν ενιαίο κατάλογο, να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Είναι επίσης σημαντικό το ότι Τουρκοκύπριοι ζητούν να εκπροσωπήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Για εμάς αυτό σημαίνει, πως είτε δια της υποψηφιότητάς τους είτε δια της συμμετοχής τους, σέβονται και υποστηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την ίδια ώρα δεν συμφωνούν για το παράνομο έκτρωμα, το ψευδοκράτος. Η συμμετοχή τους απορρίπτει το ψευδοκράτος και στηρίζει και σέβεται την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό το ξεκάθαρο ζήτησα από το ΑΚΕΛ να το δηλώσει δημόσια όπως και ζήτησα απο το ΑΚΕΛ να δώσει κάποιες απαντήσεις με τις οποίες μπορεί να κλείσει το θέμα. Γιατί κάνει διαφορετικές προεκλογικές εκστρατείες; Ένας είναι ο λαός μας ανεξάρτητα ποια είναι η ρίζα καταγωγής του καθενός, είτε είμαστε Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Λατίνοι, Αρμένιοι ή Μαρωνίτες ανήκουμε ως πολίτες στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ένας είναι ο λαός μας και όχι η θέση των Τούρκων ότι υπάρχουν δυο λαοί στην Κύπρο. Γιατί από εκεί και πέρα γιατί οι δυο ξεχωριστές προεκλογικές; Μήπως άλλα λέμε στους Ελληνοκύπριους και άλλα στους Τουρκοκύπριους; Μήπως τάζουμε πράγματα χωρίς αυτά ν’ ανταποκρίνονται προς τις πραγματικότητες; Και γίνομαι πολύ συγκεκριμένος: Μήπως τάζει το ΑΚΕΛ ότι τυχόν εκλογή Τουρκοκύπριου, με την οποία δεν έχουμε πρόβλημα εμείς, ότι θα γίνει η τουρκική γλώσσα επίσημη γλώσσα της ΕΕ; Μα αυτό το ζήτησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το 2016 και έχει απορριφθεί από την ΕΕ. Εμείς για να μπορέσουμε να χτίσουμε την ελπίδα και την προοπτική για την επανένωση πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους Τουρκοκύπριους. Το δεύτερο ερώτημα: Να ξεκαθαρίσει το ΑΚΕΛ ότι όποιος εκλεγεί στο ευρωκοινοβούλιο, από οποιοδήποτε κόμμα, θα εκπροσωπεί, θα υποστηρίζει και θα μάχεται για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι σε περίπτωση που θα τεθούν στο ευρωκοινοβούλιο ζητήματα που θα έχουν να κάνουν είτε με την άρση του δήθεν εμπάργκο ή της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, οι θέσεις να είναι θολές. Αυτές τις ξεκάθαρες απαντήσεις ζητάμε από το ΑΚΕΛ και θα επιμένουμε κάθε μέρα. Και κάτι τελευταίο. Όλοι οι υποψήφιοι του Δημοκρατικού Συναγερμού δηλώνουν ξεκάθαρα πως καταγγέλουν τις παράνομες ενέργειες που εγείρονται εκ μέρους της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Ζητάμε και από το σύνολο των κομμάτων και το σύνολο των υποψηφίων που διεκδικούν θέση στην Ευρωβουλή να κάνουν αυτό το απλό πράγμα. Όταν η Αίγυπτος, όταν η Ρωσία, όταν η ΕΕ, όταν δεκάδες χώρες έρχονται και καταδικάζουν την Τουρκία, να κάνουμε αυτό το απλό και αυτονόητο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει πληροφορίες ότι σε προεκλογικές συγκεντρώσεις που γίνονται στα κατεχόμενα, άλλα λέει το ΑΚΕΛ από αυτά που λέει στις ελεύθερες περιοχές, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού απάντησε:

«Έχουν την ευκαιρία, τους ρώτησα και χθες τους ρωτώ και σήμερα να απαντήσουν. Εμένα με ικανοποιεί μια ξεκάθαρη απάντηση και θα θεωρήσω το θέμα λήξαν. Αν πράγματι λένε τα ίδια πράγματα στους Ελληνοκύπριους και τα ίδια στους Τουρκοκύπριους γιατί δεν το ξεκαθαρίζουν; Κι από την άλλη αφού είναι μια ευκαιρία, ένας λαός είμαστε, ενιαίος ο εκλογικός κατάλογος, ενιαία η εκλογή, γιατί δεν κάνουν κοινές συνάξεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και κάνουν ξεχωριστές στις ελεύθερες περιοχές και ξεχωριστές στα κατεχόμενα»;

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κατηγόρησε τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ειδικότερα, σχεδόν ως ρατσιστές με αφορμή μια χθεσινή αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε:

«Στο να έρχεται η Αριστερά με μια προσέγγιση ότι λόγω του ότι υπάρχει όπως λέει εθνικός ναρκισσισμός είμαστε ερωτευμένοι με τον εαυτό μας, εφόσον αυτό σημαίνει, και με το έθνος μας και να συνδέει μια στυγερή δολοφονία από έναν κατά συρροή δολοφόνο δημιουργώντας και την εικόνα προς το εξωτερικό πως είμαστε μια ρατσιστική κοινωνία, θεωρώ πως αυτά προσβάλλουν τον Κύπριο πολίτη και την κυπριακή κοινωνία που έχουν δείξει διαχρονικά πόσο σέβονται τους πρόσφυγες και τους ξένους. Γιατί ζήσαμε στην Κύπρο την προσφυγιά αλλά ζει και το κάθε κυπριακό σπίτι τη μετανάστευση. Έχουμε μετανάστες και συγγενείς και φίλους μας και στην Αγγλία και στην Αυστραλία και στην Αμερική και στην Αφρική. Δεν είναι ρατσιστής ο λαός μας. Το δεύτερο που μας λυπεί είναι αυτός ο κομματικός ρεβανσισμός, να κερδίσουν μερικούς κομματικούς πόντους με το να μετατρέπουν ένα έγκλημα από έναν κατά συρροή δολοφόνο. Μαύρισε η καρδιά του κάθε Κύπριου από αυτό το στυγερό και ειδεχθές έγκλημα. Υπήρξαν ολιγωρίες; Ο Πρόεδρος πήρε αποφάσεις. Ο Υπουργός επέδειξε την πολιτική ευθιξία. Από εκεί και πέρα, είχαμε το καθήκον και την υποχρέωση, δεν χρειαζόταν τόλμη, για να πούμε και ένα συγνώμη. Ένα απλό συγνώμη από την καρδιά μας και στα θύματα του στυγερού κατά συρροή δολοφόνου αλλά και ένα συγνώμη που βγαίνει από την καρδιά μας προς την κυπριακή κοινωνία. Άλλοι, χρόνια μετά, δεν είπαν ένα συγνώμη στην κυπριακή κοινωνία και σε θύματα παραλείψεων που έζησε ο κυπριακός λαός».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ήταν ατυχής η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ζητήσαμε συγνώμη ανεξάρτητα αν τα θύματα ήταν αλλοδαπές γυναίκες, κι ότι αυτό ήταν που ενόχλησε, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε:

«Το γνήσιο που εννοούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι αισθάνθηκε την ανάγκη να πει ένα συγνώμη στα θύματα ενός κατά συρροή δολοφόνου, έναντι της έλλειψης αυτής της ευαισθησίας οχτώ χρόνια μετά να πούμε ένα συγνώμη στις οικογένειες θυμάτων εκ μέρους παραλείψεων και λαθών που είχαν γίνει. Αυτό είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι δέχεται πυρά ο Δημοκρατικός Συναγερμός σε σχέση με τις αναφορές για τους Τουρκοκύπριους υποψηφίους και αν θεωρεί πως είναι εγκάθετοι, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε:

«Απορρίπτω αυτή τη θέση. Την απορρίπτω με τον πιο ξεκάθαρο και απόλυτο τρόπο. Είπα σεβασμό προς τους υποψήφιους, πρους τους Τουρκοκύπριους που θα υποβάλλουν υποψηφιότητα. Θεωρώ τους Τουρκοκύπριους, συμπατριώτες μου. Πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό που ζητώ από το ΑΚΕΛ είναι να κάνει μια τοποθέτηση όσο αφορά τα ζητήματα που έχω πει. Δεν θεωρώ τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μου εγκάθετους της Άγκυρας. Υποτελές προς την Άγκυρα είναι το ψευδοκράτος και εδώ πρέπει να είναι ο αγώνας μας και θέλω τους Τουρκοκύπριους μαζί μου και μαζί με τον Κυπριακό λαό, να απαλλαχθούμε από την κατοχή, να απαλλαχθούμε από το υποτελές ψευδοκράτος και να ζήσουμε σε μια ενωμένη πατρίδα κάτω από τη σκέπη της ασφάλειας της ενωμένης Ευρώπης, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς τουρκικές εγγυήσεις».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θεωρεί ο Αβέρωφ Νεοφύτου ότι σε περίπτωση που εκλεγεί κάποιος συγκεκριμένος Τουρκοκύπριος, ίσως εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Άγκυρας, ο Αβέρωφ Νεοφύτου απάντησε:

«Δεν είπα κάτι τέτοιο. Εγώ λέω το ΑΚΕΛ να κάνει αυτή την απλή διαπίστωση. Ότι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων είτε ως υποψήφιοι είτε ως ψηφοφόροι, ενισχύουν και σέβονται την Κυπριακή Δημοκρατία και αυτή η πολιτική τους πράξη σημαίνει ότι αποπέμπουν και δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος. Τόσο απλό».

Λευκωσία 5/5/2019

Flickr Feed

Τετ, 08 Μάι 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Την κρίσιμη ώρα που:

- η χώρα δέχεται εχθρική επίθεση στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη από την Τουρκία.

-  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

- φίλες χώρες και ευρωπαϊκοί θεσμοί καταδικάζουν την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες της και

 - που βρίσκεται στην Κύπρο ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας για συντονισμό ενεργειών και κοινή αντιμετώπιση της κατάστασης,

Το ΑΚΕΛ επιλέγει να σταθεί απέναντι από την εθνική γραμμή προάσπισης των συμφερόντων της χώρας επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις προκλήσεις της Τουρκίας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αυτό ενισχύει την τουρκική επιχειρηματολογία. 

Σήμερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης σε παρέμβαση του στο ραδιόφωνο του Πολίτη ανέφερε πως “πρέπει να συζητήσουμε τις αιτίες οι οποίες διευκόλυναν την τουρκική επιθετικότητα”, απαντώντας στην ερώτηση για το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας.

Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένουν προσηλωμένοι στη δίκαιη επίλυση του κυπριακού. Το ΑΚΕΛ επιλέγει συνειδητά να επιζητά κομματικά οφέλη μέσα και από εθνικά θέματα. Βάζει το κόμμα πάνω από την πατρίδα κι αυτό προκαλεί ζημιά.

Λευκωσία, 08/05/2019

Τετ, 08 Μάι 2019

Η χώρα μας τις τελευταίες μέρες δεν βρίσκεται απλά κάτω από μια επιθετική ρητορική είτε απαράδεχτες δηλώσεις. Δεχτήκαμε και δεχόμαστε επίθεση. Εχθρική επίθεση. Στην πράξη παραβιάζεται ζωτικός χώρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε τέτοιες ώρες, που η χώρα δέχεται επιθέσεις, αυτό που θέλει κι αναμένει ο λαός μας, είναι την ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων και τη στήριξη και τη θωράκιση του εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Του Προέδρου και της κυβέρνησής του, στην προσπάθεια μέσα από πολιτικές κινήσεις να θέσουμε προ των ευθυνών της την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρεί για τη Ρουμανία και θα θέσει στους υπόλοιπους 27 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, το θέμα των παραβιάσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία, ζητώντας από τους ομολόγους του να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Ήδη ευρωπαϊκοί θεσμοί, φίλες χώρες, τοποθετήθηκαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ενάντια στην επιθετικότητα και την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Αυτό που μας στενοχωρεί, είναι ότι μπορεί να έχουμε εκλογές στις 26 του Μάη, δεν είναι το υπέρτατο αν θα πιάσουμε πέντε περισσότερους κομματικούς ψήφους. Το υπέρτατο είναι πως προστατεύουμε τη χώρα μας και την πατρίδα μας. Δεν χωρούν ούτε κομματικές μικροψυχίες ούτε προσφέρονται είτε ειδεχθή εγκλήματα είτε εχθρικές κινήσεις ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία για αλίευση κομματικών ψήφων.

Καλούμε το ΑΚΕΛ να στηρίξει αυτή την εθνική προσπάθεια, να αποκρούσουμε με πολιτικά όπλα αυτή την επιθετικότητα της Τουρκίας. Δεν προσφέρονται αυτά τα μεγάλα εθνικά ζητήματα είτε για χαιρεκακίες είτε για αλίευση μερικών ψήφων. Η πατρίδα πρέπει να τίθεται πάνω από κόμματα, κομματικές σκοπιμότητες και ψήφους. 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 8/5/2019

Τρι, 07 Μάι 2019

Χαιρετισμός Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην Παγκύπρια εκδήλωση ΓΟΔΗΣΥ

 

«Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Ισότητας»

 

Τρίτη 7 Μαΐου 2019, Four Seasons Λεμεσός, 6.30μμ

 

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Φίλες και Φίλοι,

 

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε εκλεκτές συνεργάτιδες, φίλες και συνοδοιπόρους. Όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνική ζωή.

 

Σε μια εκδήλωση ειδικά αφιερωμένη στην Ευρώπη, τη Δημοκρατία και την Ισότητα. Έννοιες με κατ’ εξοχήν βαθύ και ουσιαστικό περιεχόμενο και αξία. Ιδιαίτερα για την παράταξή μας, που έχει καθιερωθεί ως η πλέον προοδευτική και ευρωπαϊκή στον τόπο μας. Χάρη στον μεγάλο ηγέτη της, τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη, κατάφερε να υλοποιήσει το όραμα για ένταξη της Κύπρου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

 

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή επίσης καλωσορίζω στην Κύπρο τη Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ήρθε σήμερα ειδικά για να συμμετάσχει στην εκδήλωση, παρά το πολύ βεβαρημένο της πρόγραμμα. Της εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παραμένει σταθερά και διαχρονικά προσηλωμένος στην προάσπιση ανθρωπιστικών και προοδευτικών αρχών και αξιών, οι οποίες αποτέλεσαν και τη βάση δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στηρίζουμε και προωθούμε με κάθε δυνατό τρόπο τις αξίες του σεβασμού της αξιοπρέπειας, της ισονομίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αξίες αυτές χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων από τον πλουραλισμό, την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων, την ελευθερία και την ισότητα.

 

Χωρίς αμφιβολία, τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλουν ουσιαστικά στη θωράκιση των θέσεων και προσπαθειών μας για προώθηση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν σημαντικά και στην προστασία των βασικών πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών μας δικαιωμάτων, βελτιώνοντας αισθητά την καθημερινότητά μας.

 

Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί έναν εκ των βασικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την πάροδο του χρόνου, η νομοθεσία, η νομολογία και οι τροποποιήσεις των Συνθηκών συνέβαλαν στην ενίσχυση αυτής της αρχής. Και της εφαρμογής της και στις κοινωνίες των κρατών μελών.

 

Σε εθνικό επίπεδο έχουν γίνει πολλά και σταθερά βήματα τα τελευταία χρόνια, με στόχο την προώθηση της αρχής της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και της πλήρους εφαρμογής της. Τόσο στο νόμο, όσο και στην πράξη. Ωστόσο, παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο, εξακολουθούν να επικρατούν στην κοινωνία μας στερεότυπα και προκαταλήψεις που συνδέονται άμεσα με τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων.

 

Επιδίωξή μας είναι η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα δε στον τομέα της πολιτικής.  Η υπό-εκπροσώπηση είναι χωρίς αμφιβολία δυσανάλογη με το μέγεθος και τις δυνατότητες ουσιαστικής και ποιοτικής συμβολής των γυναικών στα κοινά.

 

Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θέμα ισονομίας και δικαιοσύνης στην Ευρώπη.  Είναι επίσης αναγκαία για την επίτευξη ασφάλειας, προόδου, οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο. Δεν καταγράφεται ισοδύναμη συμμετοχή σε μία κοινωνία, εάν δεν συμμετέχουν εξίσου άντρες και γυναίκες. Δεν εμπεδώνεται η δημοκρατία εάν δεν δίνονται ίσες ευκαιρίες ανεξαρτήτως φύλου.

 

Η επένδυση στο δυναμικό των γυναικών, αποτελεί επένδυση στο σύνολο της κοινωνίας μας. Και οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν ανάγκη από ταλαντούχους ανθρώπους, που θα τους δίνεται η δυνατότητα να φτάνουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές. Από το αποτέλεσμα τους κρίνεται η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κρίνεται το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. 

 

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θέλουμε μια Ευρώπη ενωμένη και δυνατή. Που να προστατεύει και να προωθεί τα δημοκρατικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των κρατών μελών της. Μια Ευρώπη που δεν θα πάψει να βασου ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽εδρ σε σίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και του σεβασμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

 

Μαζί μπορούμε να πάρουμε τον τόπο μας μπροστά και να προχωρήσουμε, για μια καλύτερη Ευρώπη. Να μην αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω.

 

Λίγες μόνο ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές, σας καλώ να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας παρέχεται για ενεργό συμμετοχή, σ’ ένα κατ' εξοχήν θεσμό άμεσης δημοκρατίας που είναι η ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Ένα θεσμό που εμπλουτίζει τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ένωσης και ενδυναμώνει το ρόλο και τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσουμε να έχουμε ενεργό και ισότιμο ρόλο στο μέλλον της Ευρώπης. Στο δικό μας μέλλον.

 

Κλείνοντας, να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και να καλέσω όλες και όλους, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, να εργαστούμε μαζί για να οδηγήσουμε τη χώρα μας μπροστά. Μόνο έτσι θα πετύχουμε την πρόοδο και τη βελτίωση της κοινωνίας μας που τόσο επιθυμούμε για εμάς και τα παιδιά μας. 

 

Σας ευχαριστώ.