Ομιλία Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού - Παγκύπριο Συνέδριο
Σαβ, 04 Μάι 2019

 

Ομιλία Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου
Παγκύπριο Συνέδριο

 

Σάββατο, 4 Μαΐου 2019, Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξένια, 10.30πμ

 

 

Φίλε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Dear Vice President of EPP Dara Murphy,

Αγαπητοί Σύνεδροι,

 

Σας ευχαριστώ από καρδιάς και για την σημερινή παρουσία σας.

 

Μια παρουσία που στέλνει το μήνυμα ότι ο Συναγερμός είναι εδώ. Είναι εδώ Ενωμένος και Ισχυρός για να ριχθεί σε μια νέα εκλογική μάχη!

 

Όλοι μαζί να πάρουμε τον τόπο μας μπροστά. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω.

 

Υπάρχουν πολλοί που επιχειρούν να μειώσουν τη σημασία των ευρωεκλογών.

 

Σ’ αυτούς θέλω να πω ότι, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλείται από ακραίες δυνάμεις που εκμεταλλεύονται τόσο την αδιαφορία όσο και την αποχή τους.

 

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που πληγώσαμε και θέλουν να «τιμωρήσουν», την κυβέρνηση ή τον Δημοκρατικό Συναγερμό, για λάθη και παραλείψεις. Θέτοντας σε κίνδυνο την πορεία της χώρας.

 

Σ’ αυτούς θέλω να πω ότι κατανοώ την όποια απογοήτευσή τους. Δεν θα κρυφτώ και δεν κρύφτηκα ποτέ πίσω από το δάκτυλό μου. Λάθη κάναμε! Αναγνωρίζουμε ότι στην προσπάθεια να βελτιώσουμε τη χώρα, πρέπει πρώτα να βελτιώνουμε τους εαυτούς μας και το κόμμα μας.

 

Το ξέρω ότι είστε περήφανοι Συναγερμικοί. Και είστε ο πιο αυστηρός κριτής. Κι ένα από τα λάθη μας ήταν ότι επιτρέψαμε στην αντιπολίτευση, για χάρη της συναίνεσης, να ισοπεδώνει τα πάντα. Σήμερα βάζουμε τελεία. Δεν θα αφήσουμε τον περήφανο Συναγερμικό κόσμο να χάσει το ηθικό του πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε.

 

Ταυτόχρονα, η κοινωνία βρίσκεται ενώπιον διαχρονικών, σοβαρών αδυναμιών της κρατικής μηχανής. Αδυναμιών που εμφανίζονται ορισμένες φορές με τόσο εκκωφαντικό τρόπο, που συγκλονίζουν, όπως η πρωτόγνωρη υπόθεση των φόνων που ζούμε σήμερα.

 

Δεν υπάρχει Κύπριος που δεν συγκλονίστηκε από τις δολοφονίες. Ούτε και μπορεί να χωνευτεί η ολιγωρία στο στάδιο που έγιναν οι πρώτες καταγγελίες.

 

Θέλω σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, να απευθύνω, εκ μέρους όλων μας, μια ειλικρινή συγνώμη, τόσο προς στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και προς την κυπριακή κοινωνία.

 

Θέλω όμως παράλληλα, να καυτηριάσω και πολιτικές συμπεριφορές:

 

Ως το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου, οφείλουμε να αναλαμβάνουμε ακόμη και μεγαλύτερη ευθύνη από εκείνη που μας αναλογεί.Όπως η πολιτική ευθιξία που επέδειξε έμπρακτα ο συναγωνιστής μας, Ιωνάς Νικολάου, με την παραίτηση του. Μια πολιτική πράξη που αποσπά το σεβασμό αλλά και την εκτίμηση μας.

 

Ειλικρινά θλίβομαι όμως για την μικρότητα ορισμένων. Που ενώ ζητούσαν επίμονα την παραίτηση του Υπουργού, σήμερα, που επέδειξε την πολιτική ευθιξία, συνεχίζουν να διαμαρτύρονται. Απλά γιατί τους αποστερεί το φύλλο συκής που τους επέτρεπε να απομυζούν κομματικά οφέλη από ένα αποτρόπαιο έγκλημα.

 

Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η ρεβανσιστική συμπεριφορά, για ένα ειδεχθές έγκλημα, όπως τη βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, προκαλεί και απλά δεν θα συνεχίσει να γίνεται ανεκτή.

 

Ούτε και αποδεχόμαστε την αριστερή θέση ότι λόγω δήθεν εθνικού ναρκισσισμού, οι Κύπριοι είναι ρατσιστές εξαιτίας ενός κατά συρροή δολοφόνου. Είναι προσβολή προς τη Κυπριακή κοινωνία, μια κοινωνία που αγκαλιάζει πρόσφυγες και ξένους.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Αλάθητοι είναι, μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτα. Και η διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έχει επιτελέσει σημαντικό έργο τα τελευταία έξι χρόνια.

 

Ας αναλογιστούμε πού ήταν η Κύπρος το 2013 και πού είναι σήμερα;

 

Γιατί, υπάρχουν στιγμές που κάποιες πολιτικές δυνάμεις χάνουν δυστυχώς το μέτρο.

 

Έχω δει πρόσφατες διαφημίσεις του ΑΚΕΛ.

 

Μια από αυτές λέει: «Πριν τελειώσει ο μήνας, σου τελειώνουν τα λεφτά. Ο μισθός είναι λιγοστός και δεν φτάνει ούτε για τα βασικά. Και συνεχίζει: Σε πνίγει η απελπισία… Μην μένεις απαθής. Ψήφισε ΑΚΕΛ»

 

Ξέρει ο Κύπριος πολίτης ποιος ευθύνεται που για μια τόσο μεγάλη περίοδο έχουν πιεστεί τόσο δραματικά η μεσαία και εργατική τάξη.

 

Ξέρει ο Κύπριος πολίτης ποιών οι πολιτικές οδήγησαν το 17% των συμπολιτών μας στην ανεργία και στα κοινωνικά παντοπωλεία.

 

Ποτέ στην Κύπρο η μεσαία τάξη δεν υπέστη τόσες μεγάλες απώλειες στο βιοτικό της επίπεδο, εκτός από την περίοδο που η αριστερά, με τις αγκυλώσεις και τις πολιτικές της, κυβέρνησαν αυτό τον τόπο. Επί διακυβέρνησης τους, η μεσαία τάξη, ο στυλοβάτης της Κυπριακής οικονομίας, δέχθηκε ανηλεή επίθεση. Επίθεση κατά του τρόπου ζωής της. Κατά των εισοδημάτων της. Κατά της περιουσίας της.

 

Ένα  είναι το γεγονός φίλοι μου. Η αριστερά και η δεξιά στην Κύπρο έχουν αναμετρηθεί αλλά και έχουν μετρηθεί. Και τα ουσιαστικά αποτελέσματα μπορεί εύκολα να τα κρίνει ο καθένας.

 

Εμείς βάλαμε την Κύπρο στην Ευρώπη για να την πολεμούν. Εκείνοι χρεωκόπησαν τη χώρα και εμείς την αναστηλώσαμε και μας ζητούν και ρέστα.

 

Τους ακούω να υποστηρίζουν ότι τα οφέλη της ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων τα απολαμβάνουν μόνο οι έχοντες και κατέχοντες. Ότι δεν κατανέμεται η καλυτέρευση της οικονομίας σε όλους τους πολίτες μας.

 

Και ερωτώ:

 

Όταν η ανεργία πέφτει από το 17% σε κάτω από 7%, ποιοι επωφελούνται;

 

Όταν δημιουργούμε σχέδια για στήριξη της πρώτης κατοικίας και των μικρών επιχειρήσεων, ποιοι επωφελούνται;

 

Όταν καταργούμε ή μειώνουμε φόρους ποιοι επωφελούνται;

 

Όταν θεσπίζουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και όταν αυξάνουμε τις χαμηλές συντάξεις ποιοι επωφελούνται;

 

Όταν αποκαθίσταται σταδιακά το επίδομα μάνας, ποιοι επωφελούνται;

 

Όταν στη Κύπρο εφαρμόζεται το σύστημα υγείας, ποιοι επωφελούνται;

 

Τους ενοχλεί, γιατί είμαστε η παράταξη που στήριξε την επιχειρηματικότητα, η οποία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

 

Αδυνατούν να καταλάβουν ότι αν οι επιχειρήσεις δεν δουλεύουν, δεν θα έχει έσοδα το κράτος για αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική.

 

Θέλουν μόνο να χρεώνουν τις επόμενες γενιές για να σπαταλούν αστόχευτα και αλόγιστα χρήματα που δεν έχουν. Θέλουν τον πολίτη, επαίτη, και αιχμάλωτο των επιδομάτων τους. Ο Κύπριος όμως είναι περήφανος. Δεν επιδιώκει επιδόματα. Αξιοπρεπή δουλειά και απασχόληση επιζητεί.

 

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

 

Ακούω, αυτούς που στέκονται μόνιμα εμπόδιο σε κάθε μεταρρύθμιση, να κρίνουν και να μειώνουν το μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και έργο των τελευταίων έξι χρόνων.

 

Ένα έχουμε να τους πούμε: Ο μόνος που δικαιούται να έχει περισσότερες απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις, είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

 

Γιατί είναι η μόνη παράταξη που μαζί με την κυβέρνηση μας, αγωνιζόμαστε στην πράξη, για να αλλάξουμε επιτέλους πράγματα σε αυτή τη χώρα.

 

Τι να πρωτοαναφέρω; Τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς; Τη θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος; Τη δημιουργία σημαντικών Υφυπουργείων; Την εμπορικοποίηση του Λιμανιού της Λεμεσού; Τη σταδιακή κατάργηση του καταλόγου διοριστέων; Το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων;

 

Τις μεταρρυθμίσεις που επιτέλους μετά από δεκαετίες προωθούνται; Στη Δικαιοσύνη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη Δημόσια Υπηρεσία, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, τη Γεωργική Ασφάλιση, την Προσφυγική και Στεγαστική Πολιτική.

 

Φίλε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν και παραμένει το κύριο στήριγμα της κυβέρνησης. Και ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνεχίσει αταλάντευτα να στέκεται δίπλα σας, στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλετε για αναβάθμιση της Κύπρου στην Ευρώπη αλλά και στην πολυτάραχη περιοχή μας.

 

Φίλοι μου,

 

Ο Πρόεδρος μας και η κυβέρνηση του, αποδεικνύουν, εκ νέου, γιατί ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η παράταξη των μεγάλων αποφάσεων και των μεγάλων στόχων για την χώρα μας.

 

Γιατί η Κύπρος σήμερα διαθέτει, αναμφίβολα, ένα διεθνές εκτόπισμα πολύ μεγαλύτερο από το μικρό γεωγραφικό της μέγεθος.

 

Στήνουμε την ισχυρή συμμαχία της ενέργειας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό μας πλούτο, με ασφάλεια και ισχυρές διεθνείς συνεργασίες.

 

Είπα προηγουμένως, ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις έχασαν το μέτρο. Η περίπτωση των συμμαχιών που κτίζει η χώρα μας στον τομέα της ενέργειας είναι τρανό παράδειγμα. Είναι αδιανόητο η αριστερά να μειώνει τις εθνικές επιτυχίες. Αυτό συνιστά κομματική μικροψυχία.

 

Αντιδρούν, διότι δεν είμαστε πια ο φτωχός συγγενής.

 

Ενοχλούνται, διότι συμμετέχουμε ενεργά στα διεθνή δρώμενα και προσδίδουμε προστιθέμενη αξία στην χώρα μας.

 

Με την εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε δημιουργούνται νέα δεδομένα και προϋποθέσεις για ένα έντιμο συμβιβασμό στο εθνικό μας θέμα.

 

Στεκόμαστε δίπλα σου, Πρόεδρε Αναστασιάδη, στην προσπάθεια σου να επαναρχίσει το συντομότερο  ο διάλογος. Στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Το οποίο αποτελεί την καλύτερη βάση που έχουμε πετύχει ποτέ. Για να φτάσουμε στην απαλλαγή από την κατοχή και τις αβάστακτες συνέπειες της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο.

 

Διότι δεν υπάρχει ασφαλές μέλλον για τον Κυπριακό Ελληνισμό με τουρκικές εγγυήσεις και παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.

 

Αυτό επιβάλλει η ανάγκη του Κυπριακού Ελληνισμού για επιβίωση και ευημερία, με ασφάλεια, στη γη των πατέρων μας. Αυτό επιβάλλει ακόμη η αγωνία των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, να διατηρηθούν, ως κοινότητα, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας.

 

Η πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση είναι η επανένωση του τόπου……

 

Φίλες και φίλοι,

 

Βλέπω, με σεβασμό, την συμμετοχή Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας σε ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές. Είναι και ευπρόσδεκτοι και καλοδεχούμενοι. Όπως ευπρόσδεκτοι είναι και όσοι Τουρκοκύπριοι συμπολίτες μας εξασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου, όπως κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας στις Ευρωεκλογές στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σεβασμού και αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραγνώρισης του ψευδοκράτους. Αυτό σημαίνει η συμμετοχή τους. Και προκαλώ το ΑΚΕΛ να δηλώσει ξεκάθαρα στους Ελληνοκύπριους, και στους Τουρκοκύπριους αν συμφωνεί με αυτή τη θέση.

 

Τους προκαλώ να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους διότι ακούγονται και γράφονται διάφορα, που δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχει κυριολεκτική διγλωσσία εκ μέρους του ΑΚΕΛ. Άλλα λένε στους Τουρκοκύπριους - στις προεκλογικές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν, ειδικά στα κατεχόμενα - και άλλα στους Ελληνοκύπριους στις ελεύθερες περιοχές.

 

Να ξεκαθαρίσουν αν υπόσχονται στους Τουρκοκύπριους, ότι η εκλογή Τουρκοκυπρίου ευρωβουλευτή σημαίνει εκπροσώπηση της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας στο Ευρωκοινοβούλιο και άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος.

 

Γιατί αυτό δεν μπορεί να ισχύει. Οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν να εκπροσωπούν. Και πρέπει όλοι να είμαστε ξεκάθαροι, σ’ αυτή την πραγματικότητα.

 

Να ξεκαθαρίσει, επίσης, τη θέση του το ΑΚΕΛ. Υπόσχεται στους Τουρκοκύπριους ότι, με την εκλογή Τουρκοκύπριου στην Ευρωβουλή, θα εισάξει την τουρκική ως επίσημη γλώσσα της Ένωσης; Είναι ψέμα ότι κάποιος μπορεί να μιλήσει στην τουρκική εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Όχι διότι εμείς δεν το επιθυμούμε. Να υπενθυμίσω στους φίλους Τουρκοκύπριους: Κάτι τέτοιο ζητήθηκε, όχι από το ΑΚΕΛ, αλλά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το 2016, αλλά δεν έχει ποτέ εγκριθεί από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

 

Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας, να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι απέναντί τους.

 

Το υπενθυμίζω, διότι το ΑΚΕΛ έχει υιοθετήσει μια επικίνδυνη πρακτική. Καθημερινά, εδώ και δύο χρόνια επιτίθεται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δημιουργώντας την λανθασμένη εντύπωση ότι η πλευρά που θέλει λύση είναι η τουρκική. Και ότι το εμπόδιο στη λύση είναι ο Νίκος Αναστασιάδης. Αυτή η συστηματική, έστω και άθελα τους, υπονόμευση της διαπραγματευτικής αξιοπιστίας της πλευράς μας, εύχομαι να σταματήσει μετά τις Ευρωεκλογές.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Μιλάμε για Ευρωεκλογές και Ευρώπη.

 

Και είναι στον Γλαύκο Κληρίδη, τον πατριάρχη της παράταξής μας, που οφείλουμε την μεγαλύτερη επιτυχία μας από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Την Ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη, ως μέλος ίσο με τα άλλα κράτη-μέλη. Την ένταξη μάλιστα, ολόκληρης της επικράτειας της Κύπρου, παρά το πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

 

Οφείλουμε πολλά στον αείμνηστο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Και το κυριότερο είναι η ασφάλεια που νοιώθει η Κύπρος και οι πολίτες της ως μέρος της Ενωμένης Ευρώπης.

 

Σήμερα, ο Νίκος Αναστασιάδης πετυχαίνει την προέκταση εκείνης της επιτυχίας. Με το να αξιοποιεί ακριβώς τον σημαντικό ρόλο που η χώρα μας διαδραματίζει στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Η Κύπρος κερδίζει όταν είναι παρούσα στο επίκεντρο των εξελίξεων. Όχι όταν την απομονώνουμε, όπως επιδιώκουν η αριστερά και οι εθνικιστές.

 

Δεν θα τους επιτρέψουμε να θέσουν την Κύπρο στο περιθώριο. Μίζερη και περιχαρακωμένη.

 

Απευθύνομαι στον κάθε Κύπριο,

 

Ξέρω ότι σας ενοχλούν πράγματα που χρειάζονται βελτίωση. Αναγνωρίζω ότι εμείς τα κόμματα πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη σας. Σίγουρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν καλύτερα και στην Κύπρο και στην Ευρώπη.

 

Γιατί, χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη δημοκρατική νομιμοποίηση στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Κανένας Ευρωπαίος πολίτης να μην νοιώθει υποδεέστερος του άλλου.

 

Στην Ευρώπη όπου το βιοτικό επίπεδο είναι το ποιοτικότερο σε όλη την υφήλιο, δεν επιτρέπεται να επικρατεί η εντύπωση ότι μια βαθειά γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες επιχειρεί να ελέγξει το κάθε τι.

 

Είναι όμως η καταστροφή της Ευρώπης η απάντηση; Αυτό που οραματίζονται οι λαϊκιστές και οι δημαγωγοί των άκρων;

 

Νέες και Νέοι,

 

Στις ευρωεκλογές πρέπει να απαντήσετε με ένα ηχηρό ΌΧΙ σε όλους αυτούς που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω.

 

Εμείς, υπερασπιζόμαστε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας. Η Κύπρος είναι το  σπίτι μας. Το σπίτι που μοιραζόμαστε με τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας. Ο Ελληνισμός είναι η ρίζα μας. Η ψυχή και η ταυτότητά μας. Και νιώθουμε περήφανοι για αυτό. Η Ευρώπη, είναι το μέλλον μας και η ασφάλειά μας.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Το ερώτημα είναι απλό:

 

Θα ήμασταν καλύτερα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μας πρότεινε στις προηγούμενες Ευρωεκλογές η αριστερά;

 

Εμείς δεν έχουμε διλήμματα.

 

Εμείς ψηφίζουμε Ευρώπη και προχωρούμε. Θέλουμε μια Ευρώπη ενωμένη και δυνατή.

 

Ως μέλη της ισχυρότερης ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Με ρόλο, με κύρος και αξιοπιστία, διαμορφώνουμε την πορεία της ενωμένης Ευρώπης.

 

Παραμένοντας πιστοί στα ελληνοχριστιανικά μας ιδεώδη και στις ευρωπαϊκές μας αξίες.

 

Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές,

 

Προτείνουμε ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο συνυπάρχουν η εμπειρία, η ανανέωση και η κοινωνική διεύρυνση. Ένα ψηφοδέλτιο που τονίζει το δίλημμα αυτών των Ευρωεκλογών:

 

Είτε ψηφίζουμε και προχωρούμε μαζί για μια καλύτερη Ευρώπη είτε μένουμε «κολλημένοι» στις οπισθοδρομικές αντιλήψεις της αριστεράς και στην αντίδραση και τον θυμό που εκφράζουν οι εθνικιστές.

 

Περήφανοι Συναγερμικοί.

 

Δεν θα μας γυρίσουν πίσω. Ψηφίζουμε. Προχωρούμε.

 

Για την Κύπρο. Για την Ευρώπη!

 

Δεν περισσεύει κανείς σ’ αυτή τη μάχη!

 

Δεν δικαιολογείται κανείς να απουσιάσει από αυτή την προσπάθεια.

 

Στις Ευρωεκλογές στέλνουμε ξανά το μήνυμα της Κύπρου των υψηλών προσδοκιών...

 

Της Κύπρου που δημιουργεί...

 

Μιας χώρας φιλόδοξης που δεν αφήνει κανέναν πίσω!

 

Γιατί αυτός είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

 

Η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί και παίρνει τη χώρα μας μπροστά!

 

Η κυρίαρχη Ευρωπαϊκή φωνή αυτού του τόπου!

 

Η δύναμη, που θα είναι και πάλι πρώτη και κυρίαρχη και σ’ αυτές τις εκλογές.

 

Σας ευχαριστώ!

Flickr Feed

Τετ, 08 Μάι 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Την κρίσιμη ώρα που:

- η χώρα δέχεται εχθρική επίθεση στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη από την Τουρκία.

-  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

- φίλες χώρες και ευρωπαϊκοί θεσμοί καταδικάζουν την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες της και

 - που βρίσκεται στην Κύπρο ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας για συντονισμό ενεργειών και κοινή αντιμετώπιση της κατάστασης,

Το ΑΚΕΛ επιλέγει να σταθεί απέναντι από την εθνική γραμμή προάσπισης των συμφερόντων της χώρας επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις προκλήσεις της Τουρκίας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αυτό ενισχύει την τουρκική επιχειρηματολογία. 

Σήμερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης σε παρέμβαση του στο ραδιόφωνο του Πολίτη ανέφερε πως “πρέπει να συζητήσουμε τις αιτίες οι οποίες διευκόλυναν την τουρκική επιθετικότητα”, απαντώντας στην ερώτηση για το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας.

Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένουν προσηλωμένοι στη δίκαιη επίλυση του κυπριακού. Το ΑΚΕΛ επιλέγει συνειδητά να επιζητά κομματικά οφέλη μέσα και από εθνικά θέματα. Βάζει το κόμμα πάνω από την πατρίδα κι αυτό προκαλεί ζημιά.

Λευκωσία, 08/05/2019

Τετ, 08 Μάι 2019

Η χώρα μας τις τελευταίες μέρες δεν βρίσκεται απλά κάτω από μια επιθετική ρητορική είτε απαράδεχτες δηλώσεις. Δεχτήκαμε και δεχόμαστε επίθεση. Εχθρική επίθεση. Στην πράξη παραβιάζεται ζωτικός χώρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε τέτοιες ώρες, που η χώρα δέχεται επιθέσεις, αυτό που θέλει κι αναμένει ο λαός μας, είναι την ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων και τη στήριξη και τη θωράκιση του εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Του Προέδρου και της κυβέρνησής του, στην προσπάθεια μέσα από πολιτικές κινήσεις να θέσουμε προ των ευθυνών της την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρεί για τη Ρουμανία και θα θέσει στους υπόλοιπους 27 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, το θέμα των παραβιάσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία, ζητώντας από τους ομολόγους του να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Ήδη ευρωπαϊκοί θεσμοί, φίλες χώρες, τοποθετήθηκαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ενάντια στην επιθετικότητα και την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Αυτό που μας στενοχωρεί, είναι ότι μπορεί να έχουμε εκλογές στις 26 του Μάη, δεν είναι το υπέρτατο αν θα πιάσουμε πέντε περισσότερους κομματικούς ψήφους. Το υπέρτατο είναι πως προστατεύουμε τη χώρα μας και την πατρίδα μας. Δεν χωρούν ούτε κομματικές μικροψυχίες ούτε προσφέρονται είτε ειδεχθή εγκλήματα είτε εχθρικές κινήσεις ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία για αλίευση κομματικών ψήφων.

Καλούμε το ΑΚΕΛ να στηρίξει αυτή την εθνική προσπάθεια, να αποκρούσουμε με πολιτικά όπλα αυτή την επιθετικότητα της Τουρκίας. Δεν προσφέρονται αυτά τα μεγάλα εθνικά ζητήματα είτε για χαιρεκακίες είτε για αλίευση μερικών ψήφων. Η πατρίδα πρέπει να τίθεται πάνω από κόμματα, κομματικές σκοπιμότητες και ψήφους. 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 8/5/2019

Τρι, 07 Μάι 2019

Χαιρετισμός Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην Παγκύπρια εκδήλωση ΓΟΔΗΣΥ

 

«Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Ισότητας»

 

Τρίτη 7 Μαΐου 2019, Four Seasons Λεμεσός, 6.30μμ

 

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Φίλες και Φίλοι,

 

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε εκλεκτές συνεργάτιδες, φίλες και συνοδοιπόρους. Όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνική ζωή.

 

Σε μια εκδήλωση ειδικά αφιερωμένη στην Ευρώπη, τη Δημοκρατία και την Ισότητα. Έννοιες με κατ’ εξοχήν βαθύ και ουσιαστικό περιεχόμενο και αξία. Ιδιαίτερα για την παράταξή μας, που έχει καθιερωθεί ως η πλέον προοδευτική και ευρωπαϊκή στον τόπο μας. Χάρη στον μεγάλο ηγέτη της, τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη, κατάφερε να υλοποιήσει το όραμα για ένταξη της Κύπρου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

 

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή επίσης καλωσορίζω στην Κύπρο τη Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ήρθε σήμερα ειδικά για να συμμετάσχει στην εκδήλωση, παρά το πολύ βεβαρημένο της πρόγραμμα. Της εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παραμένει σταθερά και διαχρονικά προσηλωμένος στην προάσπιση ανθρωπιστικών και προοδευτικών αρχών και αξιών, οι οποίες αποτέλεσαν και τη βάση δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στηρίζουμε και προωθούμε με κάθε δυνατό τρόπο τις αξίες του σεβασμού της αξιοπρέπειας, της ισονομίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αξίες αυτές χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων από τον πλουραλισμό, την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων, την ελευθερία και την ισότητα.

 

Χωρίς αμφιβολία, τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλουν ουσιαστικά στη θωράκιση των θέσεων και προσπαθειών μας για προώθηση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν σημαντικά και στην προστασία των βασικών πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών μας δικαιωμάτων, βελτιώνοντας αισθητά την καθημερινότητά μας.

 

Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί έναν εκ των βασικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την πάροδο του χρόνου, η νομοθεσία, η νομολογία και οι τροποποιήσεις των Συνθηκών συνέβαλαν στην ενίσχυση αυτής της αρχής. Και της εφαρμογής της και στις κοινωνίες των κρατών μελών.

 

Σε εθνικό επίπεδο έχουν γίνει πολλά και σταθερά βήματα τα τελευταία χρόνια, με στόχο την προώθηση της αρχής της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και της πλήρους εφαρμογής της. Τόσο στο νόμο, όσο και στην πράξη. Ωστόσο, παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο, εξακολουθούν να επικρατούν στην κοινωνία μας στερεότυπα και προκαταλήψεις που συνδέονται άμεσα με τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων.

 

Επιδίωξή μας είναι η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα δε στον τομέα της πολιτικής.  Η υπό-εκπροσώπηση είναι χωρίς αμφιβολία δυσανάλογη με το μέγεθος και τις δυνατότητες ουσιαστικής και ποιοτικής συμβολής των γυναικών στα κοινά.

 

Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θέμα ισονομίας και δικαιοσύνης στην Ευρώπη.  Είναι επίσης αναγκαία για την επίτευξη ασφάλειας, προόδου, οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο. Δεν καταγράφεται ισοδύναμη συμμετοχή σε μία κοινωνία, εάν δεν συμμετέχουν εξίσου άντρες και γυναίκες. Δεν εμπεδώνεται η δημοκρατία εάν δεν δίνονται ίσες ευκαιρίες ανεξαρτήτως φύλου.

 

Η επένδυση στο δυναμικό των γυναικών, αποτελεί επένδυση στο σύνολο της κοινωνίας μας. Και οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν ανάγκη από ταλαντούχους ανθρώπους, που θα τους δίνεται η δυνατότητα να φτάνουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές. Από το αποτέλεσμα τους κρίνεται η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κρίνεται το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. 

 

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θέλουμε μια Ευρώπη ενωμένη και δυνατή. Που να προστατεύει και να προωθεί τα δημοκρατικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των κρατών μελών της. Μια Ευρώπη που δεν θα πάψει να βασου ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽εδρ σε σίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και του σεβασμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

 

Μαζί μπορούμε να πάρουμε τον τόπο μας μπροστά και να προχωρήσουμε, για μια καλύτερη Ευρώπη. Να μην αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω.

 

Λίγες μόνο ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές, σας καλώ να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας παρέχεται για ενεργό συμμετοχή, σ’ ένα κατ' εξοχήν θεσμό άμεσης δημοκρατίας που είναι η ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Ένα θεσμό που εμπλουτίζει τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ένωσης και ενδυναμώνει το ρόλο και τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσουμε να έχουμε ενεργό και ισότιμο ρόλο στο μέλλον της Ευρώπης. Στο δικό μας μέλλον.

 

Κλείνοντας, να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και να καλέσω όλες και όλους, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, να εργαστούμε μαζί για να οδηγήσουμε τη χώρα μας μπροστά. Μόνο έτσι θα πετύχουμε την πρόοδο και τη βελτίωση της κοινωνίας μας που τόσο επιθυμούμε για εμάς και τα παιδιά μας. 

 

Σας ευχαριστώ.