Παιδικό Πορνογραφικό Υλικό στο Διαδίκτυο – ένα θέμα που χρειάζεται πολιτική αντιμετώπιση
Τετ, 21 Μάι 2008
Στέλλα Κυριακίδου, Βουλευτής 
Επίτροπος ΔΗΣΥ για την Οικογένεια και τη Νεανική Παραβατικότητα Παιδικό Πορνογραφικό Υλικό στο Διαδίκτυο – ένα θέμα που χρειάζεται πολιτική αντιμετώπιση

Πρόσφατες συλλήψεις ατόμων με την υποψία ότι διακινούσαν παιδικό πορνογραφικό υλικό μέσω του διαδικτύου πρέπει να μας προβληματίζουν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, όχι μόνο για την καταστολή αλλά και για την πρόληψη και έγκαιρη παρέμβαση.

Ο τετραπλασιασμός των αριθμών παιδικής πορνογραφίας δεν οφείλεται μόνο στην ευαισθητοποίηση και αποφασιστική δράση των Αστυνομικών Αρχών, αλλά και στην αύξηση αυτής της μορφής σεξουαλικής κακοποίησης παγκόσμια, σε μια δραστηριότητα που επιφέρει δισεκατομμύρια ευρώ παράνομου κέρδους.

Πρόκειται για δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος που έχουν διευκολυνθεί από την ψηφιακή τεχνολογία φωτογραφίας και του διαδικτύου, ώστε χιλιάδες παιδιά να πέφτουν θύματα. Επιπρόσθετα, έρευνες δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των ατόμων που ασχολούνται με την παιδική πορνογραφία, προχωρούν στην σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι θύτες να στοχεύσουν παιδιά χρησιμοποιώντας γνωστές σελίδες στο διαδίκτυο, παριστάνοντας τους φίλους ή συνομήλικους, εμπλέκοντας το παιδί μέσα στο δίκτυο. Την ευθύνη την έχει πάντα ο ενήλικας – ποτέ το παιδί ή ο έφηβος.

Τι μπορεί να κάνει η δική μας κοινωνία για να προστατευτεί;

Επιβάλλεται μια άμεση πολιτική στρατηγικής αντιμετώπισης που να απευθύνεται στους γονείς, στα παιδιά, αλλά και στους εκπαιδευτικούς.

Λιγότερο από 15% των γονιών γνωρίζουν όσο τα παιδιά τους για τον κόσμο του διαδικτύου, ενώ ένα στα πέντε παιδιά από 10-17 ετών που χρησιμοποιούν τακτικά το διαδίκτυο έχουν έρθει σε κάποια επαφή με σελίδες σεξουαλικού περιεχομένου.

Απλές οδηγίες προς τους γονείς θα πρέπει να εκδοθούν από το Υπουργείο Παιδείας, Υγείας, και τους ΜΚΟ όπως:

- να βρίσκεται ο υπολογιστής σε κεντρικό σημείο του σπιτιού

- να συζητούν με το παιδί τα θετικά της χρήσης αλλά και τους κινδύνους από τη χρήση του διαδικτύου

- να χρησιμοποιούν μαζί με το παιδί τους το διαδίκτυο και να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης με αυτό

- να ερευνούν οι ίδιοι ιστοσελίδες που ενδιαφέρουν τα παιδιά και να γνωρίζουν τι υπάρχει σε αυτές

- να καθοδηγούν το παιδί τους να μην αποστείλει ποτέ φωτογραφία ή προσωπικά δεδομένα (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο) σε άτομα που δεν γνωρίζει και να αποφεύγει εντελώς την τοποθέτηση φωτογραφιών και προσωπικών πληροφοριών του στο διαδίκτυο

- να γνωρίζουν όλους τους κωδικούς και τα ονόματα που χρησιμοποιεί το παιδί τους στο διαδίκτυο

- να δώσουν οδηγίες στο παιδί τους ποτέ να μην αποδεχτεί πρόσκληση για συνάντηση με άτομο που δεν γνωρίζει

- να ελέγχουν τη χρήση του υπολογιστή ενημερώνοντας το παιδί για τις ανησυχίες τους, ιδιαίτερα αν απομακρύνεται στο δωμάτιο του πολλές ώρες αργά το βράδυ

- να μην διστάζουν να ζητήσουν πληροφορίες και βοήθεια για τη χρήση του διαδικτύου, κωδικών προστασίας για τον υπολογιστή κα

Όμως η πρόληψη και ενημέρωση πρέπει άμεσα να οργανωθεί και μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, αφού τα σχολεία εξοπλίζονται (σωστά) από υπολογιστές και έχουν πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Μελέτες στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι 70% των περιστατικών πρόσβασης σε πορνογραφικό υλικό ανηλίκων ήταν από το σχολείο και τις κρατικές βιβλιοθήκες.

Οι θύτες γνωρίζουν καλά το πώς να προσεγγίσουν τα θύματα τους – οι εκπαιδευτικοί πόσο εκπαιδευμένοι είναι όμως;

Ένας σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών δημοτικής και μέσης δεν είναι επαρκώς πληροφορημένοι για αυτή τη μορφή οργανωμένου εγκλήματος ώστε να μπορούν να ενημερώσουν τα παιδιά και να εξασκούν έλεγχο.

Είναι βασικό λοιπόν, να μην «σοκαριζόμαστε» απλά με μια σύλληψη υπόπτου αλλά να εφαρμοστεί άμεσα μια συγκεκριμένη πολιτική ενημέρωσης – εκπαίδευσης για τους δασκάλους – εκπαιδευτικούς – γονείς.

Τα παιδιά μας κινδυνεύουν να είναι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, οι θύτες κερδίζουν εκατομμύρια, και η καταστολή δεν θα προσφέρει από μόνη της τη λύση – πολιτική πρόληψης και ενημέρωσης από τα αρμόδια Υπουργεία και την Αστυνομία σε συνεργασία με ΜΚΟ είναι αυτό που χρειάζεται.

Flickr Feed

Τετ, 08 Μάι 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Την κρίσιμη ώρα που:

- η χώρα δέχεται εχθρική επίθεση στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη από την Τουρκία.

-  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημερώνει τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

- φίλες χώρες και ευρωπαϊκοί θεσμοί καταδικάζουν την Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες της και

 - που βρίσκεται στην Κύπρο ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας για συντονισμό ενεργειών και κοινή αντιμετώπιση της κατάστασης,

Το ΑΚΕΛ επιλέγει να σταθεί απέναντι από την εθνική γραμμή προάσπισης των συμφερόντων της χώρας επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις προκλήσεις της Τουρκίας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αυτό ενισχύει την τουρκική επιχειρηματολογία. 

Σήμερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης σε παρέμβαση του στο ραδιόφωνο του Πολίτη ανέφερε πως “πρέπει να συζητήσουμε τις αιτίες οι οποίες διευκόλυναν την τουρκική επιθετικότητα”, απαντώντας στην ερώτηση για το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας.

Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όσο και ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένουν προσηλωμένοι στη δίκαιη επίλυση του κυπριακού. Το ΑΚΕΛ επιλέγει συνειδητά να επιζητά κομματικά οφέλη μέσα και από εθνικά θέματα. Βάζει το κόμμα πάνω από την πατρίδα κι αυτό προκαλεί ζημιά.

Λευκωσία, 08/05/2019

Τετ, 08 Μάι 2019

Η χώρα μας τις τελευταίες μέρες δεν βρίσκεται απλά κάτω από μια επιθετική ρητορική είτε απαράδεχτες δηλώσεις. Δεχτήκαμε και δεχόμαστε επίθεση. Εχθρική επίθεση. Στην πράξη παραβιάζεται ζωτικός χώρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε τέτοιες ώρες, που η χώρα δέχεται επιθέσεις, αυτό που θέλει κι αναμένει ο λαός μας, είναι την ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων και τη στήριξη και τη θωράκιση του εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Του Προέδρου και της κυβέρνησής του, στην προσπάθεια μέσα από πολιτικές κινήσεις να θέσουμε προ των ευθυνών της την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναχωρεί για τη Ρουμανία και θα θέσει στους υπόλοιπους 27 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, το θέμα των παραβιάσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία, ζητώντας από τους ομολόγους του να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Ήδη ευρωπαϊκοί θεσμοί, φίλες χώρες, τοποθετήθηκαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ενάντια στην επιθετικότητα και την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Αυτό που μας στενοχωρεί, είναι ότι μπορεί να έχουμε εκλογές στις 26 του Μάη, δεν είναι το υπέρτατο αν θα πιάσουμε πέντε περισσότερους κομματικούς ψήφους. Το υπέρτατο είναι πως προστατεύουμε τη χώρα μας και την πατρίδα μας. Δεν χωρούν ούτε κομματικές μικροψυχίες ούτε προσφέρονται είτε ειδεχθή εγκλήματα είτε εχθρικές κινήσεις ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία για αλίευση κομματικών ψήφων.

Καλούμε το ΑΚΕΛ να στηρίξει αυτή την εθνική προσπάθεια, να αποκρούσουμε με πολιτικά όπλα αυτή την επιθετικότητα της Τουρκίας. Δεν προσφέρονται αυτά τα μεγάλα εθνικά ζητήματα είτε για χαιρεκακίες είτε για αλίευση μερικών ψήφων. Η πατρίδα πρέπει να τίθεται πάνω από κόμματα, κομματικές σκοπιμότητες και ψήφους. 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 8/5/2019

Τρι, 07 Μάι 2019

Χαιρετισμός Προέδρου Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στην Παγκύπρια εκδήλωση ΓΟΔΗΣΥ

 

«Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Ισότητας»

 

Τρίτη 7 Μαΐου 2019, Four Seasons Λεμεσός, 6.30μμ

 

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Φίλες και Φίλοι,

 

Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που παρευρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε εκλεκτές συνεργάτιδες, φίλες και συνοδοιπόρους. Όχι μόνο στην πολιτική, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνική ζωή.

 

Σε μια εκδήλωση ειδικά αφιερωμένη στην Ευρώπη, τη Δημοκρατία και την Ισότητα. Έννοιες με κατ’ εξοχήν βαθύ και ουσιαστικό περιεχόμενο και αξία. Ιδιαίτερα για την παράταξή μας, που έχει καθιερωθεί ως η πλέον προοδευτική και ευρωπαϊκή στον τόπο μας. Χάρη στον μεγάλο ηγέτη της, τον αείμνηστο Γλαύκο Κληρίδη, κατάφερε να υλοποιήσει το όραμα για ένταξη της Κύπρου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

 

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή επίσης καλωσορίζω στην Κύπρο τη Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ήρθε σήμερα ειδικά για να συμμετάσχει στην εκδήλωση, παρά το πολύ βεβαρημένο της πρόγραμμα. Της εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παραμένει σταθερά και διαχρονικά προσηλωμένος στην προάσπιση ανθρωπιστικών και προοδευτικών αρχών και αξιών, οι οποίες αποτέλεσαν και τη βάση δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στηρίζουμε και προωθούμε με κάθε δυνατό τρόπο τις αξίες του σεβασμού της αξιοπρέπειας, της ισονομίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αξίες αυτές χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων από τον πλουραλισμό, την εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων, την ελευθερία και την ισότητα.

 

Χωρίς αμφιβολία, τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλουν ουσιαστικά στη θωράκιση των θέσεων και προσπαθειών μας για προώθηση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν σημαντικά και στην προστασία των βασικών πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών μας δικαιωμάτων, βελτιώνοντας αισθητά την καθημερινότητά μας.

 

Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών αποτελεί έναν εκ των βασικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την πάροδο του χρόνου, η νομοθεσία, η νομολογία και οι τροποποιήσεις των Συνθηκών συνέβαλαν στην ενίσχυση αυτής της αρχής. Και της εφαρμογής της και στις κοινωνίες των κρατών μελών.

 

Σε εθνικό επίπεδο έχουν γίνει πολλά και σταθερά βήματα τα τελευταία χρόνια, με στόχο την προώθηση της αρχής της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών και της πλήρους εφαρμογής της. Τόσο στο νόμο, όσο και στην πράξη. Ωστόσο, παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο, εξακολουθούν να επικρατούν στην κοινωνία μας στερεότυπα και προκαταλήψεις που συνδέονται άμεσα με τους παραδοσιακούς ρόλους των δύο φύλων.

 

Επιδίωξή μας είναι η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα δε στον τομέα της πολιτικής.  Η υπό-εκπροσώπηση είναι χωρίς αμφιβολία δυσανάλογη με το μέγεθος και τις δυνατότητες ουσιαστικής και ποιοτικής συμβολής των γυναικών στα κοινά.

 

Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο θέμα ισονομίας και δικαιοσύνης στην Ευρώπη.  Είναι επίσης αναγκαία για την επίτευξη ασφάλειας, προόδου, οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο. Δεν καταγράφεται ισοδύναμη συμμετοχή σε μία κοινωνία, εάν δεν συμμετέχουν εξίσου άντρες και γυναίκες. Δεν εμπεδώνεται η δημοκρατία εάν δεν δίνονται ίσες ευκαιρίες ανεξαρτήτως φύλου.

 

Η επένδυση στο δυναμικό των γυναικών, αποτελεί επένδυση στο σύνολο της κοινωνίας μας. Και οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν ανάγκη από ταλαντούχους ανθρώπους, που θα τους δίνεται η δυνατότητα να φτάνουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντικές. Από το αποτέλεσμα τους κρίνεται η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κρίνεται το μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. 

 

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός θέλουμε μια Ευρώπη ενωμένη και δυνατή. Που να προστατεύει και να προωθεί τα δημοκρατικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των κρατών μελών της. Μια Ευρώπη που δεν θα πάψει να βασου ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽εδρ σε σίζεται στις αρχές της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας και του σεβασμού των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

 

Μαζί μπορούμε να πάρουμε τον τόπο μας μπροστά και να προχωρήσουμε, για μια καλύτερη Ευρώπη. Να μην αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω.

 

Λίγες μόνο ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές, σας καλώ να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας παρέχεται για ενεργό συμμετοχή, σ’ ένα κατ' εξοχήν θεσμό άμεσης δημοκρατίας που είναι η ανάδειξη των μελών του Ευρωκοινοβουλίου. Ένα θεσμό που εμπλουτίζει τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ένωσης και ενδυναμώνει το ρόλο και τη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Με τον τρόπο αυτό θα συνεχίσουμε να έχουμε ενεργό και ισότιμο ρόλο στο μέλλον της Ευρώπης. Στο δικό μας μέλλον.

 

Κλείνοντας, να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και να καλέσω όλες και όλους, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, να εργαστούμε μαζί για να οδηγήσουμε τη χώρα μας μπροστά. Μόνο έτσι θα πετύχουμε την πρόοδο και τη βελτίωση της κοινωνίας μας που τόσο επιθυμούμε για εμάς και τα παιδιά μας. 

 

Σας ευχαριστώ.